آشنایی کوهنوردان با ویژگی مارها
آشنایی کوهنوردان با ویژگی مارها
مارهای سمی معمولاً دمهای کوتاهی دارند، و به همین دلیل توان تعقیب طولانی شما را ندارند.
مارهای سمی معمولاً شبها از لانهی خود خارج میشوند.
زبان مار آلتی است برای جفتیابی و ردیابی طعمه و به هیچوجه نیش مار ارتباطی با آن ندارد.
خطرناکترین مارهای دنیا عبارتند از: تایپان استرالیا، شاه کبری آسیا، مامبای سیاه آفریقا و زنگی آمریکا
مارها یک روز غذا میخورند و 15 روز به هضم آن میپردازند.
مارهای غیر سمی معمولاً چابکتر از مارهای سمی هستند.
70 درصد گزیدگیها در زیر زانو میباشد.
روش دور کردن مار با کوبیده سیر، تنباکو و نمک در محل کمپ شما میتواند موثر باشد.
نوع غذای مار در ترکیب و تغلیظ سم آن نقش بسزایی دارد.
قدرت پرش مارها معمولاً یک سوم طولشان است.
سر مثلثی بزرگتر از عرض بدن میتواند نشانهای از مار سمی باشد.
بچه مارهای سمی هم از بدو تولد توان گزش دارند.
مارهای غیر سمی ایران نمیتوانند هیچ آسیبی به انسان وارد کنند.
مارهای آبی منطقهی شمال ایران همگی غیر سمی میباشند، ولی مارهای دریایی که محل زیست آنها دریای جنوب ایران میباشد همگی سمی و خطرناک هستند.
اکثر مارهای عظیمالجثه غیر سمی هستند.
به محض مشاهدهی مارهای سمی مسیر خود را تغییر دهید.
همیشه در کوهپیمایی یک چوبدستی (یا باتوم) با خود داشته باشید. حرکت چوبدستی موجب باعث دور کردن مار از سر راه شما میگردد.
در هنگام ماهیگیری مراقب اطراف خود باشید.
در صورتی که مورد تعقیب ماری قرار گرفتید به صورت زیگزاگ حرکت کنید.
اگر با یک مار در طبیعت برخورد کردید، این احتمال را بدهید که ممکن است مارهای دیگری هم در همان حوالی وجود داشته باشند.
از اطراق در مکانهایی که دارای سنگلاخ با سوراخهای متعدد است جداً پرهیز کنید.
در صورت برخورد ناگهانی با مار از هرگونه حرکت تهاجمی پرهیز نمایید. چون چشم مار از حرکت و حرارت تحریک میشود.
فراموش نکنید شما که در طبیعت بدنبال آب، درخت، سایه و گل هستید، مارها هم دقیقاً دنبال همین موارد هستند.
از اطراق در مکانهایی که دارای گل و گیاه فراوان و فاقد دید کافی میباشد جداً پرهیز کنید.
در هنگام چیدن گل مواظب باشید.
در هنگام پوشیدن کفش در طبیعت، حتماً داخل آن را بازدید کنید.
در هنگام رفتن به طبیعت حتماً از چکمه و پوتین استفاده کنید.
در طبیعت هرگز به چشمان خود اعتماد نکنید، چون بعضی مارها خود را به شکلهای مختلف در میآورند.
در صورت برخورد با مار به آرامی از آن فاصله بگیرید.
دست و پای خود را در مکانهای مشکوک که بازرسی آنها با چشم میسر نیست وارد نکنید.
در بیابانها قبل از بازدید دقیق اماکن موجود یا سایهبانها، داخل آنها نشوید و در آنها اطراق نکنید.
از نشستن بر روی تنهی درختان بر زمین افتاده یا تخته سنگها، قبل از بازرسی دقیق آنها خودداری کنید.
بعد از غروب آفتاب، به جمع کردن چوب برای سوزاندن و یا کار دیگر نپردازید و در روز هم چوبهای انباشته شده در بیابان یا روستا را قبلاً با چوب بلندی جابجا کرده و سپس آنها را بردارید.
در تاریکی شب در بیابان قدم نزنید. از پا برهنه راه رفتن در اطراف کلبههای روستایی خودداری کنید. اصولاً برای کوهنوردی یا پیادهروی در دشت و صحرا هنگام روز هم باید از کفشهای ساق بلند مناسب نظیر چکمه یا پوتین استفاده شود.
نزدیک تودههای انبوه اشیای زاید و بی مصرف و یا دسته چوبها و علفهای انباشته بر روی هم و همچنین در دهانهی غارها، حفرهها و یا باتلاقها، چاهها و قناتها و به طور کلی مکانهای متروکه نخوابید.
فاصلهای که مارها می توانند به انسان حمله کنند بر حسب نوع مار متفاوت است، ولی آنها معمولاً بیش از فاصلهی 50 سانتیمتری قادر به حمله نیستند. بنابراین پس از مشاهدهی مار، در فاصلهی قدرت حمله آن قرار نگرفته و از بازی کردن در اطراف محل خودداری کرده و از آنجا دور شوید.
در آبهایی که در داخل و یا در اطرافشان احتمال وجود مار است وارد نشوید.
برخی از مارها قادرند خود را از درخت و یا دیوار خرابهها بالا بکشند. بنابراین در مکانهای مشکوک، قبل از بالا رفتن از درخت یا دیوار و یا دست گذاردن بر روی آنها احتیاط و دقت لازم را رعایت نمایید.
بهتر است از وسط علفزارهای بلند و گندمزارها بدون پاپوش مناسب رد نشوید. یا بوتههای انبوه را زیر پا نگذارید و یا به کندن آنها اقدام نکنید، و در صورت اجبار قبلاً با استفاده از یک چوب بلند دقیقاً به بررسی محل پرداخته و از نبودن مار اطمینان حاصل کنید.
اگر تصادفاً مورد حملهی مار قرار گرفتید برای احتراز از حملهی بعدی مار، هر چه زودتر از آن محل دور شوید.
هیچگاه به تنهایی به کوهنوردی یا راهپیمایی در محلهایی که احتمال وجود مار سمی میرود نروید.
برای گردش در مکانهایی که امکان وجود مار هست، جعبهی کمکهای اولیه جهت گزیدگی را همراه داشته باشید.
مارهای سمی دارای سری مثلثی، مردمک چشم عمودی، دمی کوتاه و کلفت و طرز حرکت بطنی میباشند.
مارهای غیر سمی دارای سری گرد یا بیضی شکل، مردمک چشم گرد و از قطر میانی بدن تا انتهای نوک دم، باریک میشوند و طرز حرکت آنها مستقیم و مارپیچ است.
مارهای سمی کبری و کفچه مار ایران کلیه مشخصات مار غیر سمی را دارا میباشند و در حالت دفاعی مشخصهی مار سمی را نشان میدهند.
مارهای نیمه سمی کلیه مشخصات مار غیر سمی را دارا میباشند و تنها فرق آنها با مارهای غیر سمی دم متوسط آنها میباشد که کمی کوتاهتر از مارهای غیر سمی و کمی بلندتر از مارهای سمی میباشد (مثل یله مار و طلحه مار).
تحرک مارها در شب و در تاریکی بوده و اکثر صید آنها در شب انجام میشود.
مارها از محیط پر جنب و جوش و پر سر و صدا گریزاناند و به طور طبیعی خود را از معرض دید پنهان نگه میدارند.
دریا و دریاچههای بسته مثل دریای خزر فاقد مارهای دریایی هستند.
مارها معمولاً بر حسب نوع، برای فرار از خطر از امکانات متفاوتی استفاده میکنند؛ برخی به سرعت از محیط دور میشوند، بعضی با استفاده از نقش و نگار و رنگ خود از دید پنهان میمانند، یا مثل برخی دیگر از خزندگان رنگ خاص محیط زیست خود را دارند تا از خطر محفوظ باشند. عدهای از مارهای سمی با ایجاد صدا که یا مربوط به حرکات مالشی پولکها و یا مربوط به تنفس جانور است به دشمن اخطار میکنند که دور شوند. انواع مار کبری با باز کردن دندههای ناحیه گردن خود، این قسمت از بدن را پهن میکنند تا نشان دهند که آمادهی حملهاند. کبراهای تفکننده با پاشیدن سم در چشم دشمن، آن را از خود دور میسازند. این ترشحات در انسان، کوری موقت ایجاد میکند.
سم مارها به دو دستهی کلی تقسیم میشود: زهرهای مختلکنندهی جریان خون و زهرهای فلجکنندهی اعصاب. هر نوع مار، زهری مخصوص به خود دارد که در ترکیب شیمیایی با زهر انواع مارهای دیگر متفاوت است. به همین دلیل شخص مارگزیده باید با واکسن و سرمی مداوا شود که در برابر آن نوع زهر اثر و کارآیی دارد (بهمین دلیل توصیه میشود که مار گزندهی یک فرد را باید کشت و برای تشخیص نوع آن به مراکز درمانی برد؛ البته این به شرطی است که همراهان فرد گزیده شده قادر به تشخیص نوع مار نباشند).
تقریباً از 2700 نوع ماری که بر روی کرهی زمین وجود دارد حدود 400 نوع آن سمی هستند، از این تعداد فقط حدود 50 نوع میتوانند با نیش سمی خود برای انسان خطرناک باشند. در کشور ایران تا به حال 65 نوع مار سمی و نیمه سمی و غیر سمی شناسایی شده است. از این 65 نوع، 60 نوع متعلق به خشکی و 5 نوع دریایی میباشند. از 60 نوع مار خشکی ایران، 13 نوع سمی، 7 نوع نیمه سمی و40 نوع غیر سمی میباشند و 5 نوع مار دریایی ایران که محل زیست آنها در خلیج فارس و دریای عمان است همگی سمی میباشند.
میزان خطرناک بودن گزش یک مار زهردار فقط به قدرت زهر بستگی ندارد، بلکه بستگی به این نیز دارد که چه مقدار زهر تزریق شود. اگر زهردان مار تقریباً خالی باشد، مثلاً در صورتی که کمی قبل از گزش، مار طعمهای را شکار کرده و گزیده باشد، خطر، بسیار کمتر از زمانی است که زهردان مار پر است. همچنین اندازه و وضع بدن انسان گزیده شده و نیز قسمتی از بدن که گزیده شده در تعیین میزان خطر گزیدگی اهمیت دارد. در انسانهای بیمار و یا کوچکاندام، اثر زهر شدیدتر از انسانهای سالم و درشت اندام است. گزش در عضله، کم خطرتر از هنگامی است که یکی از رگهای اصلی بدن گزیده شود؛ چرا که زهر از این طریق سریعتر در بدن پراکنده میشود.
شک و تردید در سمی یا غیر سمی بودن مار باعث ناراحتی فرد گزیده شده میشود. احتمال دارد در گزش یک مار سمی زهر وارد بدن نشود یا بر عکس گزش یک مار غیر سمی باعث احساس هیجان و حتی عوارض عصبی و روانی گردد و این هیجانات ممکن است سستی و ناتوانی و سرگیجه ایجاد کرده و موجب تشدید و بی نظمی تنفس و نبض و گاهی هم باعث بروز یک حالت شوک ابتدایی شود. از طرفی تمام این علائم ممکن است بعد از یک مسمومیت واقعی ظاهر شود. بنابراین در موقع درمان یک مصدوم باید تمام نشانهها را به خاطر سپرد.
تشخیص سمی یا غیر سمی بودن مار از اثر گزش:
چون شکل و موقعیت دندان در مارهای سمی و غیر سمی با یکدیگر تفاوت دارد بنابراین با دقت در آثار دندانی در محل گزش میتوان، سمی یا غیر سمی بودن مار تشخیص داد:
مارهای غیر سمی: در محل گزش این نوع مارها، اثر چهار ردیف دندانی یکسان که به صورت دو قوس آرواره است دیده میشود.
مارهای سمی: در مارهای سمی، چون دندانهای سمی از سایر دندانها بلندترند، معمولاً در قوس بیرونی تنها اثر یک یا چند دندان به صورت حفرهای در طرفین اثر دندانی قوس میانی مشاهده میگردد. از محل این حفرههای کوچک دندانی که جای دندان تزریقکننده سم است خونابه خارج میشود.
نشانههای مهم مسمومیت حاصل از مارگزیدگی برحسب انواع مارها به شرح زیر میباشد:
گزش افعیها: معمولاً ادرارهای خونی یا هموگلوبینوری و بعد عدم انعقاد خون ظاهر میشود. در همو گلوبینوری رنگ پلاسما قرمز یا تیره میباشد. سم بعضی افعیها اثری روی انعقاد خون ندارد. گزش افعی غالباً همراه با درد شدید و علائم خونریزی موضعی و ظهور دانههای قرمز و چسبندگی خون در یکی دو ساعت اول است.
گزش گروه آلاپیده مانند کبری: سستی و خوابآلودگی و فلج حلق از علائم مهم به شمار میرود. خونریزی یا هموروژی و عدم انعقاد خون مشهود است. این نشانهها در مدتی کمتر از یک ساعت ظاهر میشود و به سرعت پیشرفت میکند، به نحوی که سستی و اختلال دستگاه تنفسی و احیاناً شوک قلبی را همراه دارد.
منبع: سایت کوه نیوز سید کاظم موذنزاده - کتاب دانستی های مار
نظرات (۰)